Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kostnader för prostatatest och behandling ökar utan säkra hälsovinster

Publicerad: 29 april 2005, 11:50

De senaste tio åren har kostnaderna för tester och behandling av prostatacancer trefaldigats, men hälsovinsterna är osäkra. Det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet.


Sedan PSA-testet, som mäter halten av ett antigen som kan indikera att patienten har prostatacancer, infördes har antalet test ökat kraftigt. Från 50 000 under 1991 till nära en halv miljon 2002. Till följd av detta har även antalet behandlingar blivit fler.

- De ekonomiska konsekvenserna av detta har varit stora. Däremot har ännu endast mindre eller osäkra hälsovinster kunnat konstateras, säger Karin Sennfält, hälsoekonom och doktorand vid Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi i Linköping.

Hon har studerat sex olika teknologier för diagnos och behandling av prostatacancer. Bland dem har kemisk kastration ökat åtta gånger från 1991 till 2002.

Bekvämlighet samt läkemedelsföretagens ekonomiska intresse för att sprida metoderna är en bakomliggande faktor, enligt Karin Sennfält. En slutsats i avhandlingen är att samhället bättre behöver styra hur behandlingsmetoderna används.

- Det är rimligt att förfarandet är likartat för alla vårdteknologier, säger Karin Sennfält i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev