Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kostnaderna för läkemedel minskar

Publicerad: 20 januari 2006, 09:32

Under förra året, 2005, minskade för första gången landstingens kostnader för läkemedel.


Landstingens kostnader för läkemedelsförmånen uppgick under 2005 till knappt 19 miljarder kronor, en minskning med 34 miljoner kronor eller 0,2 procent jämfört med föregående år.

Att läkemedelskostnaderna minskar innebär ett trendbrott. Under hela 1990-talet ökade kostnaden med minst 10 procent per år. Under de senaste åren har ökningen mattats av, och 2005 blev alltså första året med en minskad kostnad.

Orsakerna är flera. Generikareformen, som innebär att apoteken byter ut förskrivna läkemedel till billigaste likvärdiga alternativ, bidrar till en låg kostnadsutveckling framför allt för läkemedel som används vid hjärt-kärlsjukdom.

Den främsta orsaken till förra årets minskning av kostnaderna är dock att Apoteket i början av året sänkte handelsmarginalen med 1,5 procent, motsvarande 320 miljoner kronor på årsbasis.

- Sänkningen av handelsmarginalen är en kompensation för att landstingen nu betalar för dosdispensering av läkemedel vid sidan av förmånen. Om handelsmarginalen inte hade förändrats skulle läkemedelsförmånen i stället ha ökat med 1,5 procent under 2005, säger Karolina Antonov, läkemedelsanalytiker på Apoteket, i ett pressmeddelande.

Det är stora skillnader i kostnadsutvecklingen mellan landstingen. Inom nio landsting ökade kostnaderna under 2005, medan de minskade med så mycket som 4,2 procent i Jönköpings län och 3,8 procent i Blekinge.

- Skillnaden beror delvis på en ändring i finansieringen av landstingens kostnader för vissa mycket dyra läkemedelsbehandlingar. Landsting med höga kostnader för sådana läkemedel har därmed fått en högre kostnadsutveckling, säger Karolina Antonov.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev