Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kostnadsminskning med nytt ögonläkemedel

Publicerad: 30 augusti 2013, 10:29

Läkemedlet Eylea mot våt åldersrelaterad makuladegeneration kan ge en kraftig kostnadsminskning.


Lucentis (ranibizumab) som används mot våt åldersrelaterad makuladegeneration, AMD, har varit en omdiskuterad behandling på grund av det höga priset.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har nu publicerat en hälsoekonomisk bedömning av ett nytt läkemedel, Eylea (aflibercept), mot AMD.

– De två läkemedlen gav samma effekt om man ser till studien VIEW som användes vid godkännande av Eylea. Men det nya läkemedlet innebär en kostnadsminskning då det inte injiceras lika ofta som Lucentis, säger Jonathan Lind Martinsson, hälsoekonom vid TLV.

Eylea ger, enligt TLV:s rapport, en kostnadsminskning på 117 000 kronor per patient och behandling jämfört med Lucentis om de två preparaten används på samma sätt som i VIEW som var registreringsstudien för Eylea. En behandling beräknas i rapporten pågå cirka två år.

Jonathan Lind Martinsson betonar att rapporten utgör ett kunskapsunderlag och att beslut om vilket läkemedel man använder i det här fallet sker inom sjukvården.

Novartis, som marknadsför Lucentis, håller inte med om att det nya läkemedlet innebär minskad kostnad.

– Uppgifterna om besparingar på 117 000 kronor baseras på en kalkyl med månatliga injektioner med Lucentis år 1, vilket är grovt missvisande eftersom det inte är i enlighet med vare sig godkänd behandlingsregim inom EU, eller faktisk användning i klinisk praxis, säger Nicklas Rosendal, kommunikationschef för Novartis i Skandinavien.

Han lyfter i stället fram andra beräkningar som TLV också redovisar i rapporten.

– Enligt TLV:s egna siffror är kostnaden för Lucentis  mellan 25 000 och 63 000 kronor lägre än för Eylea, om läkemedlet används på så sätt som sker i svensk klinisk praxis.

Relaterat material

Landsting anmäls för byte till Avastin

Läkemedelsverket tar ställning för Lucentis

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev