Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kösystem kvar på Apoteket

Publicerad: 9 februari 2010, 10:47

De nya apoteksaktörerna vill se över kösystemen på apoteken, men flera av dem skyndar långsamt. Apoteket AB har i nuläget inga planer på att ändra på tvåkösystemet.


I samband med att tyskägda Doc Morris fick klartecken att starta apotek i går, lovade företaget att receptkunderna ska kunna hämta ut och betala sina receptbelagda läkemedel i en och samma kassa. Enligt företaget ska kötiderna på apoteken dessutom vara korta. Om det dröjer längre än fem minuter innan en kund bli expedierad utlovar Doc Morris en ”plåster på såret”-present.

Att ge sina kunder gåvor vid långa kötider är dock inget som den nya apoteksaktören Medstop har funderat på. Däremot säger företagets vd Fredrik Söderberg att de apotek som ska stå som vinnare i den nya konkurrenssituationen "måste jobba med köerna".

- Vi tittar på de här frågorna löpande. Men jag har inga konkreta åtgärder att komma med just nu. Det är något vi ska utveckla tillsammans med personalen, säger han.

Även Apoteket Hjärtat vill ha med sig medarbetarna i diskussionen. För företaget är köerna en av toppfrågorna.

- Många har varit irriterade på kösystemen på apoteken och det här är något som vi kommer att hitta en lösning på snart, sa Bodil Eriksson, tillträdande vice vd på Apotek Hjärtat, till Dagens Apotek under gårdagen.

Enligt Eva Fernvall, varumärkesdirektor på Apoteket AB, har det tidigare monopolbolaget på senare tid ofta satt in extra personal både i expeditionsdiskarna och i kassorna under de tider då deras apotek haft högst belastning.

- Vi har fått ner köerna. Det är inte ofta kunderna reagerar på att de får vänta länge, säger Eva Fernvall.

Hon berättar att det i nuläget inte finns några planer på att göra om företagets ofta förekommande tvåkösystem.

- För oss handlar det inte om en eller två köer, utan om att ge den bästa servicen och skapa bra kundlojalitet. En del kunder med många recept behöver längre tid vid disken, det är en patientsäkerhetsfråga.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev