Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraftfull kritik mot förslag om vård till papperslösa

Publicerad: 8 november 2012, 13:16

Ett 60-tal organisationer går i ett gemensamt remissvar till attack mot förslaget om vård för papperslösa.


– Svaret innehåller en stark kritik mot det förslag som läggs. Förslaget innebär ju tyvärr att man inte tillgodoser rätten till vård på lika villkor, säger Thomas Flodin som är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, till SVT Nyheter.

En statlig utredning som tidigare har gjorts slog fast att alla papperslösa flyktingar som vistas i Sverige borde erbjudas vård på lika villkor.

Men i ett förslag från regeringen och Miljöpartiet föreslås att papperslösa över 18 år ska få en begränsad rätt till vård, vilket upprör ett stort antal organisationer.

Ett 60-tal av dem har gått samman och kallar sig Vårdinitiativet. Det består bland annat av vårdorganisationer, LO och TCO, Sveriges kristna råd, Röda korset och Amnesty. Initiativtagare är Thomas Flodin från Läkarförbundet.

–Jag tycker det är nonchalant och jag tycker det vore ett anständighetskrav att uppfylla de internationella konventioner som Sverige har undertecknat. Det är också stötande att man tvingar de som arbetar i vården i bryta mot sin yrkesetik och tvinga dem att diskriminera sina patienter, säger han till SVT.

Remissvaret överlämnas till Socialdepartementet i dag.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev