Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraftfulla åtgärder ska förhindra mässlingsutbrott i Göteborg

Publicerad: 18 januari 2008, 09:47

Ett mässlingsfall i Göteborg har lett till ett flertal vaccinationer av både föräldrar och barn. Smittskyddsinstitutet uppmanar nu hälso- och sjukvårdspersonalen att vara uppmärksam på nya fall.


En tolvårig flicka som besökte Frankrike under jullovet har efter hemkomsten insjuknat i mässling, skriver Smittskyddsinstitutet på sin hemsida.

Flickan var ovaccinerad, och i flickans skola (årskurs 6–9) finns ytterligare minst tre ovaccinerade elever.

Skolhälsovården informerar nu, tillsammans med Smittskyddsinstitutet, berörda föräldrar om situationen och vaccinerar samtliga elever i årskurs 6 med en andra dos, en dos som normalt ges först i årskurs 7–9.

Misstanken om mässling väcktes i samband med besök på en akutmottagning dag fem från symtomdebut. På den aktuella akutmottagningen fanns samtidigt ett 50-tal barn med föräldrar och i vissa fall syskon.

De ovaccinerade barnen samt de föräldrar som befann sig på akutmottagningen har nu kontaktats och erbjudits immunglobulin.

Ytterligare ett fall av mässling i landet har anmälts på klinisk misstanke. Ingen kontakt föreligger med det bekräftade fallet. Laboratorieanalysen är dock ännu inte klar för detta fall, skriver Smittskyddsinstitutet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev