Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kraftig prishöjning på dyrt läkemedel

Publicerad: 18 november 2002, 13:11

Priset på Feiba, ett koagulations- faktorkoncentrat för blödarsjuka patienter med antikroppar mot faktor VIII, höjs med 25 procent. Från och med den 1 december betalar sjukhusen 8500 kronor per tusen enheter.


Feiba (aktiverat protrombinkomplex) tillverkas av företaget Baxter Medical AB och är ett läkemedel som vid blödningar ges till blödarsjuka patienter med antikroppar mot koagulationsfaktor VIII. Idag kostar 1000 enheter 6800 kronor, men den 1 december stiger alltså priset med 25 procent.  -s Vid en mindre blödning, som kan behandlas med en dos, räcker det med mellan 3000 och 4000 enheter, säger Sam Schulman, överläkare vid Karolinska sjukhuset i Solnas centrum för hematologi.  - Men vid en livshotande blödning som måste behandlas på sjukhus krävs det mellan 3000 och 4000 enheter två till tre gånger om dagen i två till tre veckor. Så det blir stora summor -  en livshotande blödning eller en operation kan kosta mellan 1 och 2 miljoner kronor.  Med andra ord - en 25-procentig höjning av priset kommer att svida i läkemedelsbudgeten för den klinik som vårdar en sådan patient. Samtidigt finns det inga andra alternativ, menar Sam Schulman - patienterna måste ju få vård.  - Dessutom ska vi komma ihåg att det här är ett läkemedel som är väldigt dyrt när det används, men som används väldigt sällan. Utslaget på ett år blir inte den här behandlingen dyrare än behandlingen av vanliga blödarsjuka - de får ju förebyggande medicin varannan dag, medan de här patienterna bara behandlas om det uppstår en blödning.

Problemen försvinner av sig själva  Totalt utvecklar närmare 25 procent av alla barn som föds med hemofili A, så kallad vanlig blödarsjuka, antikroppar. I de allra flesta fall försvinner dock problemen av sig själva bara genom fortsatt behandling, och i övriga fall kan man sätta in en immuntoleransbehandling. Idag är det bara ett tiotal svenskar som fortsätter att bilda antikroppar, och de är alla vuxna.  - Ju längre man har haft de här problemen, desto svårare är det att bli av med dem, säger Sam Schulman.  - Man har diskuterat om det skulle vara möjligt att ge Feiba som förebyggande läkemedel, men det skulle bli väldigt dyrt. Därför försöker vi med andra metoder i stället.  Robert Ström, divisionschef på Baxter Medicals avdelning Baxter Bioscience, motiverar den kraftiga höjningen med att man bara anpassar priset till den prisnivå som råder i resten av Europa.

Annica Lundbäck

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev