Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraftiga reaktioner på norskt forskningsfusk

Publicerad: 17 januari 2006, 09:23

Kraftiga reaktioner följer på att en norsk cancerforskare fabricerat sina resultat. - Det här är det största forskningsfusket världen någonsin har sett, säger Richard Horton, redaktör för The Lancet till norska Aftenposten.


Det var i fredags, den 13 januari, som det uppdagades att en norsk forskare vid Radiumhospitalet i Oslo fabricerat sina resultat i en artikel publicerad i The Lancet. Forskaren och hans 13 medförfattare kom fram till att risken att en rökare ska utveckla cancer är mycket lägre om rökaren tar vanliga smärtstillande medel.

Forskaren har erkänt fusket, uppger norska tidningen Aftenposten. Han har bland annat hittat på patienter som ingår i hans studie - av de nästan 1000 personerna visade sig 250 vara födda samma dag. Forskaren har också sagt sig hämta information ur det norska receptregistret, men det startade först efter att studien var klar.

Nu ska sjukhuset tillsätta en extern kommission som ska gå igenom forskarens andra resultat. Även sjukhusets egna rutiner och regler kring forskning ska granskas.

Norges hälsominister Sylvia Brustad har träffat flera aktörer kring norsk medicinsk forskning, bland annat ledningen för Radiumhospitalet, med anledning av det uppdagade fusket. Sylvia Brustad lovar nu att snabba på en lag som kan göra det möjligt att döma den som fuskar med medicinsk forskning till strängare straff i dag, uppger Ekot.

Dagens Medicin har också skrivit om den felaktiga studien. Vi har därför lagt ut en länk till vår artikel härintill.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev