Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraftigt försämrat ekonomiskt resultat för Läkemedelsverket

Publicerad: 17 februari 2009, 16:24

Läkemedelsverkets ekonomiska resultat för 2008 är kraftigt försämrat jämfört med tidigare år. Nu sjösätts ett åtgärdsprogram för att förbättra läget.


Läkemedelsverket översände i dag sin årsredovisning för 2008 till socialdepartementet. Av den framgår att myndighetens intäkter minskade med 8 procent under fjolåret jämfört med 2007.

Den dominerande förklaringen är ett tidigare regeringsbeslut att minska läkemedelsföretagens avgifter till verket med 20 procent. Intäkterna under fjolåret uppgick till 390 miljoner kronor.

Sammantaget uppnådde Läkemedelsverket en negativ kapitalförändring på drygt 106 miljoner kronor 2008. Förändringen jämfört med 2007, då verket gjorde ett överskott, är hela 124 miljoner kronor.

- De viktigaste förklaringarna är temporära kostnader i samband med införandet av ett elektroniskt informationshanteringsprogram och regeringens beslut om en avgiftssänkning, säger Tord Jansson, ekonomichef på Läkemedelsverket.

Dessutom har verket expanderat och antalet ärenden har ökat. Personalkostnaderna ökade med hela 13,7 procent under fjolåret. Antalet anställda ökade från 479 året innan till 521 i fjol.

För att förbättra verkets ekonomiska läge sjösätter man nu ett fyrapunktsprogram, där man bland annat vill öka kostnadsmedvetenheten internt.

Utgifterna vid sidan av personalkostnaderna ökade med hela 40 procent i fjol. Den största enskilda posten var ökade konsultutgifter.

Verket spenderade knappt 48 miljoner kronor på konsultkostnader, vilket bland annat innefattar den omdebatterade kampanjen om olaga läkemedelsförsäljning, crimemedicine.com.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev