Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraftigt sämre ekonomi för fem av storsjukhusen

Publicerad: 22 augusti 2006, 12:08

Ekonomin har försämrats kraftigt för fem av de åtta universitetssjukhusen under de senaste månaderna. Nu ökar risken för anställningsstopp och andra besparingar.


- Vårt resultat har försämrats i juni och juli. Det handlar om en stor försämring under juni, så totalt sett är det ett besvärligt läge, säger Jimmy Kero, tillförordnad ekonomi­direktör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

För en vecka sedan, den 16 augusti, drog sjukhusledningen vid Universitetssjukhuset i Lund i den ekonomiska nödbromsen. Totalt anställningsstopp och krav på att behandling med nya läkemedel ska avtalas med sjukhusledningen infördes. Detta för att förhindra ett hotande underskott på nära 80 miljoner för 2006.

I fredags, den 18 augusti, framkom att även Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge drabbats av kraftigt försämrad ekonomi mellan maj och juli. Till och med juli var resultatet 305 miljoner kronor sämre än budget.  - Vi har haft ett ökat patient­inflöde, främst inom öppenvården, men även inom delar av sluten­vården, exempelvis när det gäller levertransplantationer. Dessutom har vårdtyngden varit högre än förväntat, säger Claes Lagercrantz, ekonomidirektör vid Karolinska universitetssjukhuset.

Ska anlita konsultföretag  Han kan ännu inte närmare precisera orsakerna till det ekonomiska tappet. Sjukhuset ska nu anlita konsultföretaget Ernst & Young som ska gå igenom samtliga divisioner för att analysera det försämrade resultatet. Vid Karolinska universitetssjukhuset finns redan ett mjukt anställningsstopp som innebär att alla anställningar måste godkännas på divisionschefsnivå, alltså nivån under sjukhusdirektören. Därför är ett anställningsstopp på Karolinska mindre sannolikt.

På Universitetssjukhuset Mas i Malmö är däremot anställningsstopp en möjlig väg att få bukt med de ökade kostnaderna.  - Ingenting är uteslutet. Vi arbetar kontinuerligt för att få ekonomin i balans, säger Jan Eric Andersson, ekonomichef för Mas.  

De ekonomiansvariga på Mas och Sahlgrenska pekar båda ut höga personalkostnader som en viktig orsak till den försämrade ekonomin. I Malmö har personalkostnaderna stigit med 5 procent under året, vilket ligger klart över löneökningarna och det tyder på att sjukhuset har fler anställda än planerat.

Ökade kostnader för onkologi  Enligt Jimmy Kero, tillförordnad ekonomidirektör vid Sahlgrenska, har sjukhuset cirka 200 fler anställda än 2005. Orsaken till det är främst det extra arbete som vård­garantin har inneburit. Vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå är det inte främst den fasta personalen som bidrar till kostnadsökningen, utan istället en ökad inhyrning. Dessutom har, precis som vid flera andra universitetssjukhus, kostnaderna för läkemedel inom onkologin ökat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News