måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraftigt smärtstillande ämne i vanligt spott

Publicerad: 16 november 2006, 16:01

En fransk forskargrupp har identifierat ett ämne i saliv som i råttförsök visat sig vara lika smärtstillande som morfin.


Forskarna har döpt ämnet till opiorfin, eftersom det genom en katten på råttan på repet-effekt påverkar kroppens smärtstillande opiater.

Det nyupptäckta ämnet opiorfin skyddar en peptid som kallas enkefalin från att brytas ned av enzymer. Enkefalin aktiverar i sin tur kroppens opiat-receptorer, vilket i slutändan leder till ett starkare och längre påslag i det smärtstillande systemet.

Forskarna har injicerat ämnet i råttor, som sedan utsatts för både kemiskt och fysiskt orsakad smärta. Genom att studera råttornas beteende har forskarna dragit slutsatsen att opiorfin ger minst lika kraftfull smärtlindring som morfin.

Det är oklart vilken roll opiorfin spelar i saliven. En hypotes är att ämnet egentligen inte har en smärtstillande funktion, utan snarare en allmänt skyddande funktion för olika substanser – på samma sätt som det visat sig skydda ämnet enkefalin. Därför, menar kritiker, påverkar opiorfin förmodligen betydligt fler funktioner i kroppen än bara peptiden enkefalin, vilket innebär en risk för biverkningar om det ska användas i smärtlindrande syfte.

De franska forskarna är dock optimistiska och påpekar att det är mycket spännande med ett kroppseget ämne som visat sig påverka signaleringen i opiatsystemet.            PNAS, publicerad online den 13 november

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev