Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krafttag mot saltet efterfrågas

Publicerad: 18 juli 2013, 07:41

Ett politiskt stöd och en nationell strategi efterfrågas för att minska svenskarnas saltintag.


– Det handlar inte om att vi ska sluta salta på maten, men vi bör äta betydligt mindre salt. Det är avgörande att regeringen, livsmedelsbranschen och restaurangnäringen hjälper till, säger Louise Ungerth, chef på konsument och miljö på Konsumentföreningen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket uppger att svenskar äter 10 till 12 gram per dag. Rekommendationen är motsvarande en tesked, mellan 5 och 6 gram, per dag. Den som får i sig för mycket salt kan få högt blodtryck. Det ökar risken för att drabbas av exempelvis hjärtinfarkt och stroke.

Konsumentföreningen Stockholm vill bland annat se en nationell strategi med tydliga mål för att minska salthalten i maten och att vård och omsorg har aktiva informationsinsatser. Föreningen vill också att Livsmedelsverket och Socialstyrelsen får prioritera frågan.

På Livsmedelsverket finns en önskan om ett politiskt stöd i frågan.

– Vi skulle behöva ett mer tydligt uppdrag kring att jobba med saltet. Det tror jag skulle vara bra. Det är så man har jobbat i andra länder, säger Anette Jansson, dietist på verket, till Sveriges Radio Ekot.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är ansvarig för livsmedelsfrågor. Han säger till Sveriges Radio Ekot att det är ett problem att svenskar äter så mycket salt, men att Sverige har valt att föra dialog med branschen i stället för att lagstifta.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev