Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kräksjuka problem för strejkdrabbat landsting

Publicerad: 20 maj 2008, 11:03

Ett stort utbrott av vinterkräksjuka på Gävle sjukhus kan försvåra omflyttningar av patienter från strejkande enheter i Landstinget Gävleborg.


Den geriatriska avdelningen är hittills den enda där det konstaterats att patienter smittats med caliciviruset, som orsakar kräksjuka, men misstänkta fall finns också bland patienter och medarbetare på avdelningar för hjärtsjukvård, hematologi/njursjukvård och akutvård, skriver Landstinget Gävleborg på sin hemsida.

Besöksförbud har införts på hela sjukhuset och antalet vårdplatser begränsas, eftersom drabbade patienter måste isoleras.

Landstinget har informerat Vårdförbundet om problemen och diskuterat lösningar för att inte patientsäkerheten ska hotas då vårdstrejken utvidgas vid lunchtid i dag, skriver Gefle Dagblad.

– Det som kan bli riktigt komplicerat är om vi måste ta emot patienter från avdelning 5 i Bollnäs som ju dras in i konflikten på tisdagen. Våra patienter där är ofta mycket sköra och att ta dem till Gävle sjukhus och riskera att de drabbas av calici är närmast oförsvarligt, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare för Division operation, till tidningen.

Relaterat material

Allt om Vårdförbundets strejk här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev