Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krämer gör apotek mer intressant för kriminella

Publicerad: 21 mars 2016, 07:49

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel.

Foto: Björn Mattisson

Apotekens satsning på skönhetsprodukter gör dem mer utsatta för brott, enligt Svensk Handel.


– I dag har man mycket mer internationella gångbara produkter. Apoteken har blivit mer skönhet och hälsa-butiker än vad de var tidigare och då ökar också risken för stölder. Det är lättare att sälja de här produkterna vidare, säger Per Geijer, säkerhetschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, till Dagens Apotek.

Om krämer och kontanter lockar inbrottstjuvar, så är rånarna främst ute efter läkemedel och narkotikaklassade preparat, enligt Per Geijer. Och då är apoteken ett självklart offer.

– Den här typen av produkter finns inte någon annanstans. Det är naturligtvis en förklaring till varför branschen är drabbad av rån, säger han.

Vem rånar apotek?

– Det är folk med någon typ av missbruksproblematik i huvudsak, eller folk som vill sälja till folk med en viss typ av missbruksproblematik, säger Per Geijer.

Några problem att teckna försäkringar likt guldsmedsbutiker lär dock inte apoteksbranschen få. Även om brotten är många så är värdet på det som stjäls förhållandevis lågt.

– Vanligtvis är inte rån ett problem för försäkringsbolag, det är småpengar. Guldsmeder har haft extremt svårt att få försäkringar, men då har det varit stora belopp som har försvunnit, säger Per Geijer.

Historiskt sett har apoteksbranschen varit förskonad från rån, enligt Svensk Handel. De ökade ett tag, men trenden tycks nu ha mattats av.

– Vi har kunnat se att den har vikt av lite. Det man sett under en period är att just rånen ökade kraftigt under ett antal år mot apotek. Man ska komma ihåg att det var från väldigt låga nivåer, vilket gör att den procentuella förändringen blir väldigt stor när det sker några rån, säger Per Geijer.

Relaterat material

Apotekstjuvar ute efter pengar

245 inbrott i apotek 2015

Apoteksrånens andel växer

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev