onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krångligt dataprogram orsakade 13-årig flickas död

Publicerad: 6 juli 2006, 14:05

Läkarna vid kliniken behärskade inte dosplaneringsprogrammet. Detta bidrog till att 13-åringens cytostatikados blev för hög och att flickan avled.


Socialstyrelsen har utrett ett Lex Maria-ärende som följde på att den 13-åriga flickan avlidit efter behandling av en elakartad tumör vid Barn- och Ungdomsvården på Lunds Universitetssjukhus.

Flickan hade genomgått ett antal cytostatikabehandlingar, men då hon reagerat illa på behandlingen hade beslut fattats om att dosen skulle reduceras. Detta skedde dock inte, då dataprogrammet för dosplanering inte användes på rätt sätt. Tre veckor efter den sista behandlingen avled flickan.

Socialstyrelsen kritiserar brister i såväl det använda dosplaneringsprogrammet, Cytodose, som klinikens förfarande avseende riskbedömning, analys och uppföljning när programmet infördes på kliniken.

Ingen enskild person kan lastas för det inträffade menar Socialstyrelsen, men informationsöverföringen mellan berörda läkare varit dålig.  Kliniken har, enligt Socialstyrelsen, vidtagit ett flertal åtgärder för att minska risken för ett upprepande. Samtidigt vidtar leverantören av Cytodose åtgärder för att göra systemet mer användarvänligt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev