Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kranskärlröntgen på rutin skadligt för kvinnor

Publicerad: 4 september 2007, 12:54

Rutinmässig kranskärlsröntgen av kvinnor med akut kranskärlssjukdom ökar både dödligheten och risken för stora blödningar, enligt en studie presenterad av svenska forskare på kardiologikongressen ESC.


Resultat i tidigare studier har tytt på att män men inte kvinnor med akut kranskärlssjukdom har nytta av en invasiv strategi, med snabb angiografi.

Nu har professorerna Eva Swahn, Universitetssjukhuset i Linköping, och Annika Rosengren, Sahlgrenska sjukhuset/Östra i Göteborg genomfört en studie där de har följt 184 kvinnor med akut koronart syndrom utan ST-höjning på EKG.

Kvinnorna slumpades till att antingen rutinmässigt och i ett tidigt skede undersökas med kranskärlsröntgen, angiografi, eller en mer selektiv strategi, där graden av ischemi fick styra om kvinnorna fick genomgå angiografi.

Forskarna följde kvinnorna i två år. Det visade sig att åtta patienter, 8,8 procent, av dem som rutinmässigt angiograferades avled inom ett år. I den andra gruppen var det bara en patient, 1,1 procent som dog inom ett år.

Det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna när det gällde förekomst av hjärtinfarkt eller stroke. Däremot var stora blödningar vanligare vid den mer invasiva stategin, 10 procent av patienterna drabbades av detta jämfört med 1 procent av dem i gruppen som behandlades mer selektivt.

Forskarnas slutsats är att rutinmässig kranskärlsröntgen ökar dödligheten och risken för blödningar hos kvinnor med akut koronart syndrom utan ST-höjning. De poängterar dock att större studier behövs för att bekräfta resultaten.

Läs mer om studien på ESC-kongressens hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News