Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kranvatten lika bra som sterilt

Publicerad: 24 januari 2008, 12:55

Vanligt kranvatten fungerar lika bra till sårtvätt som sterilt vatten eller saltlösning, i vissa fall till och med bättre. Den slutsatsen dras i en nyligen publicerad metastudie.


Studien, som är en kunskapssammanställning från Cochraneinstitutet i Storbritannien, har gått igenom sammanlagt elva andra studier där sårtvätt studerats.

Forskarna konstaterar att det inte förekommer några signifikanta skillnader i risken att utveckla infektioner beroende på om sårskador tvättas med kranvatten, sterilt vatten eller saltlösning.

När det gällde vuxna med akuta sårskador visade det sig att sårtvätt med kranvatten till och med reducerade risken för infektion mer än då saltlösning användes.

Forskarna konstaterar även, lite förvånande kan tyckas, att det inte heller finns några starka bevis för att sårtvätt med vatten reducerar infektionsrisken mer än ingen tvätt alls.

Slutsatsen forskarna drar är att där det finns tillgång till kranvatten av god kvalitet kan det vara ett lika bra och mer kostnadseffektivt alternativ för sårtvätt än saltlösning och sterilt vatten.

Fernandez R, Griffiths R. Water for wound cleansing. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 1. Art. No.: CD003861.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev