söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kräv att löftena till privatpraktikerna infrias

Publicerad: 12 mars 2008, 05:50

LEDARE Nu har landets privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster fått nog. Som Dagens Medicin tidigare rapporterat om arbetade socialdepartementet i somras fram ett förslag till ersättningsetablering för privatpraktikerna.


Under flera år har tidigare socialdemokratiska regeringar blockerat privatpraktikernas möjlighet att sälja sina mottagningar. I och med maktskiftet räknade alla bedömare med att löftena från de borgerliga skulle infrias.

Men när landstingen lämnade in sina remissvar blev det en kalldusch för alla privatpraktiker. Samtliga borgerliga landstingspolitiker som satt i majoritet ville sätta stopp för privatpraktikerna. Det är inget annat än ett svek.

Det omdömet mildras inte av att EU samtidigt ifrågasatt det svenska systemet kring den nationella taxan. EU:s frågetecken kan regeringen räta ut om man verkligen vill.

Under den senaste månaden har en strid ström av privatpraktiker hört av sig till Dagens Medicins redaktion med sina protester. I dag publicerar vi ett upprop (se ruta här nedan) som kommit till på initiativ av Anders Gärtner, privatpraktiserande urolog från Lund.

Anders Gärtner önskar att både sjukgymnaster och läkare skriver på uppropet. Enklast sker detta genom att göra det här på dagensmedicins.se (se längre ner på sidan).

Det är en viktig protest Anders Gärtner satt igång. Stoppet för ersättningsetablering har medfört att antalet privatpraktiserande drastiskt minskat. Det betyder att det tydligaste alternativet till den offentliga sjukvården är på väg att försvinna.

Det förlorar patienterna på. Även för den offentligt drivna sjukvården är det en negativ utveckling. Alla verksamheter mår bra av att utmanas av alternativ. Därför är det viktigt att kräva att de politiska beslutsfattarna skapar konkreta möjligheter för privatpraktiserande sjukgymnaster och läkare.

Ledarredaktionen

(Komplettering kl 13:00 den 12 mars 2008)

OBSERVERA
Efter att uppropet nedan skrivits har socialdepartementet givit  besked om att det kommer att bli möjligt att överlåta privata mottagningar. Se  nyhet här på sajten under rubriken "Överlåtelse av privatpraktik ska bli möjlig  under nästa år" samt debattartikel av socialminister Göran Hägglund "Regeringen  vill på sikt förändra systemet". Detta är steg i rätt riktning.

 Uppropet avbryts dock inte, meddelar initiativtagaren Anders  Gärtner.

 Dels återstår många steg och osäkerheter innan förslaget om  ersättningsetablering blir verklighet.

Dels finns det ett tydligt motstånd inom den borgerliga  alliansen.

 Remissvaren (på socialdepartementets förra förslag) från de  borgerligt styrda landstingen går på en helt annan linje än socialdepartementets  förslag. Borgerliga landstingspolitiker ville stoppa möjligheten att överlåta  privata mottagningar.

 Därför fullföljs uppropet - det understryker den vilja som  departementet nu uttryckt och kan vara till hjälp i kommande förhandlingar med  landstingens politiker, menar Anders Gärtner.

Anders Gärtner har stöd för sitt upprop från både Legitimerade  sjukgymnasters riksförbund och Svenska privatläkarföreningen.

Ledarredaktionen

Skriv under uppropet här!

Så här lyder uppropet från privatpraktikerna, under rubriken  Upprop till socialminister Göran Hägglund från privatpraktiserande sjukgymnaster och läkare samt patienter och sjukvårdsanställda :

Regeringen har hastigt ändrat sig i fråga om privatpraktikers möjlighet att överlåta sin mottagning till en yngre kollega. Det gör att antalet privata läkare och sjukgymnaster hastigt minskar. Det blir svårare för patienter som vill söka hjälp hos en privatpraktiker.
 Vi som skrivit under det här uppropet uppmanar socialminister Göran Hägglund och regeringen att stå fast vid tidigare vallöfte: att senast under september lägga en proposition som gör det möjligt att överlåta privata mottagningar.
 Avskaffa inte de små enheterna inom sjukvården! De utgör en viktig del för att nå det politiskt uttalade målet om mångfald för patienterna!
 Återinför därför snarast rätten till ersättningsetablering."

Så här skriver du under

Skriv under uppropet genom att i kommentarsfunktionen till artikeln här nedanför enbart skriva ditt namn, ort och titel (ange särskilt om du är patient).

 Observera att kommentarsfunktionen till denna artikel endast är till för namnunderskrifter för uppropet.

 Anonyma underskrifter liksom andra kommentarer kommer att tas bort.

 Du kan även printa ut uppropet som återfinns som en pdf-fil här nedan, och skicka den ifyllda listan till:

Dr Anders Gärtner specialistläkarmottagning
 Box 2019
 220 02 Lund

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev