Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krav från borgerliga partier på vårdministerns avgång

Publicerad: 13 december 2005, 14:24

M, kd och c kräver att vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) avgår. "Hon har inte agerat tillräckligt handlingskraftigt i en kris", säger moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin till Dagens Medicin.


Katastrofkommissionen pekade ut statsminister Göran Persson (s), utrikesminister Laila Freivalds (s) och vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson som personligen ansvariga för bristerna i krishantering i samband med tsunamikatastrofen förra året.

Men Ylva Johansson har hittills kommit mycket lindrigt undan i den efterföljande ansvarsdebatten, trots kommissionens tydliga utpekande av henne, se Dagens Medicin nr 49/05.

Nu kräver dock c, kd och m att vård- och äldreomsorgsministern avgår.

- Jag tror svenska folket har väldigt svårt att förstå att någon av de här ministrarna ska få fortsätta när de inte klarar sitt jobb. Detta måste få personliga konsekvenser, säger centerledaren Maud Olofsson.

Hon pekar på att Ylva Johansson är högst ansvarig för hälso- och sjukvården i Sverige och att det hade behövts snabba kraftfulla sjukvårdsinsatser hos de drabbade svenskarna i Thailand.

- Vi hade resurser i Sverige som hade kunnat ställa upp, men det kom inte något sådant klartecken tillräckligt snabbt. Den senfärdigheten gjorde att många fick lida onödigt mycket.  Maud Olofsson avvisar vårdministerns förklaringar om att det tog flera dygn innan vidden av katastrofen gick upp för henne och att socialdepartementet inte har något uttalat ansvar för svenskars sjukvård utomlands.

- Jag tycker det är helt ofattbart att det kunde dröja flera dagar innan Ylva Johansson insåg omfattningen av den här katastrofen. Vilken medborgare som helst som såg på tv begrep det fortare. Hade socialdepartementet varit lite noggrannare med att ta reda på information tror jag inte att Ylva Johansson hade suttit och funderat på om vården behövts i Sverige eller utomlands.

Fp vill avvakta granskning  Samma invändningar reser m:s partisekreterare Sven Otto Littorin.

- Bara för att man inte har formellt ansvar innebär det inte att man inte har ansvar alls. I ett sådant här katastrofläge måste den sjukvårdsansvariga ministern agera - och så får hon ta konsekvenserna efteråt.

Kd:s partiledare Göran Hägglund kräver också Ylva Johanssons avgång.

- Kommissionen riktar mycket allvarlig kritik mot henne. Varken socialdepartementets beredskap eller Ylva Johanssons handlingsförmåga var tillräckligt god, säger han.

Fp:s gruppledare i riksdagen, Bo Könberg, är dock inte beredd att i nuläget kräva Ylva Johanssons avgång, utan vill avvakta granskningen i konstitutionsutskottet, KU.

Inget av de fyra borgerliga partierna är heller redo att i nuläget rikta en misstroendeförklaring i riksdagen mot vård- och äldreomsorgsministern, vilket de vill göra mot utrikesministern om de får stöd från mp. De borgerliga vill vänta med att ta ställning till en misstroendeförklaring mot Ylva Johansson till efter granskningen i KU.

Det är dock ännu inte klart om Ylva Johansson kommer att kallas till utfrågningarna i KU.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev