Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Krav på att chefer har disputerat

Publicerad: 26 november 2008, 10:34

De högsta cheferna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg bör ha disputerat. Det hävdar Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin.


Olle Larkö anser att de sex områdescheferna, som är direkt underställda sjukhusdirektör Jan Eriksson, behöver det ”vetenskapliga körkort” som en doktorsexamen utgör. I dag uppfyller inte alla sex det kravet.

- Forskning och undervisning finns inte på agendan om man inte har den bakgrunden, säger Olle Larkö.

Att frågan uppmärksammas nu be-ror på en konflikt mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset, som Göteborgs-Posten har berättat om. I konflikten har Olle Larkö kritiserat flera områdeschefer för att inte ha disputerat.

För Dagens Medicin uppger han nu att han kan tänka sig undantag från den regel som han vill ha – men att det i så fall ska vara i ”enstaka” fall.

”Vi vill ha dugliga chefer”
Efter ett möte mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset uppger Olle Larkö att han tror att sjukhuset delar hans uppfattning.

Olle Larkö berättar att parterna är ense om att de i fortsättningen ska delta aktivt i varandras rekryteringar av de högsta cheferna. Parterna ska få rätt att skicka en person som sitter med vid intervjuerna.

Men Ann-Christine Andersson, kanslidirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, uppger att det inte blir något krav på doktorsexamen.

- Vi vill ha dugliga chefer. Det behöver inte vara kopplat till att man har doktorerat, säger hon.

Hon framhåller också att Sahlgrenska akademin inte bestämmer vilka chefer som sjukhuset ska tillsätta.

Göteborgs-Posten rapporterade om att Lars Ekström, områdeschef för bland annat medicin på sjukhuset, ansåg sig vara utsatt för en förtalskampanj efter att hans engagemang i två fristående stiftelser kritiserats. Han tillhörde också dem som blev ifrågasatta för att inte ha disputerat.

Efter rapporteringen om konflikten träffades Lars Ekström, sjukhusdirektör Jan Eriksson, Olle Larkö och prefekten Olle Isaksson från akademin för ett krismöte. Där enades de om att sjukhusledningen och ledningen för akademin ska få större insyn i varandras chefsrekryteringar.

När det gäller kritiken mot Lars Ekström är parterna förtegna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev