Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krav på att fri etablering av allmänläkare sker redan nu

Publicerad: 3 juni 2002, 11:50

Socialminister Lars Engqvists (s) utspel om fri etablering för allmänläkare på sikt får positiva reaktioner bland såväl politiker som läkare. Men flera aktörer, däribland Läkarförbundet, tycker det är onödigt att vänta.


I förra numret av Dagens Medicin, nr 22/02, klargjorde socialminister Lars Engqvist att han är öppen för fri etablering av allmänläkare i primärvården när den nationella handlingsplanens mål om en allmänläkare per 1500 invånare är uppnått. Utspelet möter positiva reaktioner.  - När vi har blivit tillräckligt många är fri etablering absolut intressant, säger Meta Wiborgh, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, SFAM.  - Men först måste vi komma dit. Det som händer sedan ligger ganska många år framåt i tiden, så just nu är kanske den allra viktigaste frågan hur sjukvården ska organiseras framöver.  Även riksdagsledamoten Kenneth Johansson (c), ställer sig positiv till Lars Engqvists förslag. Han vill dock, liksom Meta Wiborgh, först se en tryggad försörjning på allmänläkare innan han diskuterar frågan närmare.  - Når vi en balans på det här området är jag öppen för en diskussion. Men tills dess vill vi att vi fortsätter som i dag, säger han.  - Nu måste vi satsa allt krut på att få fram de allmänläkare som behövs.  Grewin vill ha fri etablering nu   Andra borgerliga politiker, liksom Sveriges läkarförbund, menar dock att det är just möjligheten till fri etablering som öppnar för fler allmänläkare.   Bernhard Grewin, ordförande i Läkarförbundet, ser ingen anledning att vänta, utan välkomnar en fri etablering så snart som möjligt.  - Vi menar att det är en utmärkt möjlighet att ytterligare förbättra bemanningen i primärvården. Grundprincipen i Engqvists förslag är bra, men vi hade gärna sett att det skedde i dag, säger han.  Den uppfattningen delas av riksdagsledamoten Kerstin Heinemann (fp).  - Det är ju nu vi har en brist på allmänläkare. När vi vet att den fria etablering som infördes av den senaste borgerliga regeringen ledde till att vi plötsligt fick väldigt många nya läkare, är det ju synd att Lars Engqvist gör tvärtom och väntar med att släppa etableringen fri tills målet är nått. Det känns lite omvänt, säger hon.

Ser en tydligt flirt med mitten  Såväl Kerstin Heinemann som Kenneth Johansson menar dessutom att Lars Engqvists utspel bara är ett i raden av flera i en taktik att försöka ta över oppositionens frågor. Socialministerns flirt med mittenpartierna är uppenbar, menar de, men de saknar konkreta åtgärder.  - Vill socialdemokraterna hjälpa till att genomföra våra idéer är det väl jättebra. Men vi har inte tackat ja till något frieri ännu - och det tror jag inte att vi kommer att göra heller, säger Kerstin Heinemann.  - På senaste tiden har socialdemokraterna givit löften om både vårdgaranti och en äldreombudsman. Men när vi tidigare haft voteringar om de här frågorna i riksdagen har de sagt nej, så vi fortsätter att jobba med de här frågorna tills de är genomförda. Antingen av socialdemokraterna eller av en ny regering.

Annica Lundbäck

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev