Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krav på bättre akutvård för äldre

Publicerad: 3 januari 2014, 08:53

Foto: Photos.com

Akutvården måste anpassas efter äldres behov. Det kräver nio debattörer som vill se nya arbetssätt för att undvika att äldre far illa.


De äldre är förlorarna i svensk akutsjukvård eftersom de ofta är sköra, inte kan tala för sig och har komplexa behov. Det skriver sex läkare, två professorer och en tandläkare från olika delar av Sverige på DN Debatt. I sin debattartikel konstaterar de att det krävs krafttag för att komma åt problemen med att äldre åker in och ut på akutmottagningar utan att få en helhetsbedömning.

De åtta debattörerna har deltagit i ett projekt vid Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, som har granskat arbetsmetoden  strukturerat omhändertagande av äldre . Detta är en modell som de rekommenderar för den svenska akutsjukvården. Metoden går ut på att ett team med läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster tillsammans bedömer patientens behov och ansvarar för att planera och genomföra vårdinsatserna.

Teamet som arbetar med den äldre patienten värderar inte bara det medicinska tillståndet utan väger också in  funktionella, sociala och psykologiska aspekter . Enligt rapporten från SBU leder metoden till bättre funktionsförmåga och ökade möjligheter för patienterna att bo kvar hemma efter en tid på sjukhus.

Förutom att införa denna arbetsmodell i akutsjukvården vill debattörerna även se mer samverkan mellan olika vårdaktörer  så att akutsjukvårdens resurser helst inte alls behöver utnyttjas .

Läs inlägget  Akutvården måste klara också sköra åldringar  i Dagens Nyheter.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev