Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krav på cancerplaner för EU-länderna

Publicerad: 1 november 2005, 14:52

ECCO 2005. Medlemsstaterna i EU bör upprätta nationella cancerplaner och samarbetet på cancerområdet borde dessutom öka mellan länderna. Det var några av slutsatserna som drogs på ett symposium under ECCO 13, en stor europeisk konferens om cancer som nu pågår i Paris.


Trots att många framsteg görs på cancerområdet nås inte patienterna av dem alla, och det finns stora olikheter mellan Europas länder när det gäller vilken behandling som ges. Sjukvården har nu tillgång till fler behandlingsmöjligheter än vad det finns utrymme för i sjukhusens budgetar. Det var några av de problem som diskuterades på symposiet där både sjukvårdspersonal, politiker och patienter deltog.

Delegaterna på symposiet uppmanade EU:s medlemsstater att utveckla nationella cancerplaner och cancerregister, samt att öka samarbetet om cancer på EU-nivå.

EU-kommissionen bör enligt delegaterna stödja både samarbete inom EU och medlemsstaternas ansträngningar att koordinera cancerforskningen på det nationella planet och att ta fram evidensbaserade medicinska riktlinjer. Politikerna i EU-parlamentet uppmanades också att verka för att patienter i hela Europa får tillgång till vård av hög kvalitet.

Totalt deltar cirka 11 000 personer i ECCO 2005, som pågår fram till torsdag den 3 november.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev