Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Krav på lagändring om dom mot sjuksköterska står fast

Publicerad: 21 mars 2006, 12:23

Om den sjuksköterska som har åtalats för vållande till annans död även döms av Högsta domstolen behöver lagen ses över. Det anser Socialstyrelsens generaldirektör.


I förra veckan inleddes förhandlingarna i Högsta domstolen mot den sjuksköterska från Kalmar som i tingsrätten och hovrätten har dömts för att, av oaktsamhet, ha orsakat ett spädbarns död sedan hon hade givit barnet en för stark dos av kramplösande medel.

Fallet väcker frågan om det är domstolarna, eller sjukvården och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som ska besluta om följderna när sjukvårdspersonal gör misstag i vården.

- Vi har ingen bra lag om hon kan fällas. Misstag i vården ska inte avgöras i domstol. Detta bör skötas via ett fungerande avvikelsesystem, säger Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund, professor i medicin.

Fälld i både tingsrätt och hovrätt  I det aktuella fallet var det en åklagare i Kalmar, Carina Maxon, som ansåg att sjuksköterskan hade begått ett allvarligt fel som kunde falla under brottsbalken. Förundersökningen ledde till åtal och villkorlig dom i först tingsrätten och därefter hovrätten. Hovrätten har bedömt att sjuksköterskan har ett personligt ansvar för att den tre månader gamla flickan avled sedan hon givits en tio gånger för hög dos av läkemedlet Xylocard. Sjuksköterskan har därför dömts till villkorlig dom och böter.

Skulle hon dömas även i Högsta domstolen finns det anledning för Socialstyrelsen att på något sätt reagera, anser Kjell Asplund.

Men hur kan han inte säga.

- Vi kan naturligtvis inte ha en lag som helt undviker att domstolar tar upp mål som rör vårdpersonal, men principen måste vara att sjukvården, Socialstyrelsen och HSAN utreder disciplinära åtgärder, säger han.

Misstaget hade passerat gränsen  Under rättegången i Högsta domstolen påtalade riksåklagarens företrädare, överåklagare Nils Rekke, att sjuksköterskan gjort ett misstag som passerat gränsen för straffbarhet.  Han menade att systemet med HSAN inte har någon betydelse i sammanhanget.

- Möjligen är dagens system med HSAN bättre, men det ska inte ersätta det straffrättsliga systemet, sade han i rätten, enligt tidningen Vårdfackets hemsida.

Även Vårdförbundet anser att en straffrättslig prövning kan ha stora negativa konsekvenser för det viktiga patientsäkerhetsarbete som pågår i landet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev