Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Krav på nationella anslag

Publicerad: 21 april 2008, 12:13

Lägg ned den lokala och regionala fördelningen av forskningsmedel, föreslår Cancerfonden i en ny rapport. Om alla anslag i stället fördelas nationellt blir det den bästa kliniska forskningen som får pengarna, vilket skulle öka kvaliteten, anser fonden.


Den kliniska medicinska forskningen i Sverige finansieras till ungefär en tredjedel av så kallade Alf-medel, som står för 1,5 miljarder kronor årligen. Dessa fördelas bara i lokal konkurrens, vilket innebär att det inte finns någon garanti för att pengarna går till de bästa projekten nationellt sett, skriver Cancerfonden i rapporten som presenteras i dag.

-   En god konkurrens leder till ökad kvalitet, och en god konkurrens får vi först på nationell nivå. I dag är den kliniska forskningen fragmentariserad, och det är svårt att få till samverkan mellan forskargrupper i olika delar av landet, säger professor Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Cancerfonden vill i stället att Alf-pengar till klinisk forskning ska fördelas av Vetenskapsrådet, eller genom ett hälsoforskningsråd. Sådana finns i flera andra länder.

- Men det här är kontroversiellt, landstingen vill behålla makten över de här pengarna, säger Bengt Westermark.

Fonden anser att forskningen som finansieras av ALF-medel i dag inte följs upp ordentligt, och att pengarna inte fördelas rättvist mellan landets olika delar.

- Ett annat problem är att pengar som var avsedda för forskning rinner in i sjukvården, säger Bengt Westermark.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev