Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Krav på regeringsingrepp mot dansk strejk

Publicerad: 5 Juni 2008, 09:56

Den danska regeringen måste gripa in och stoppa vårdstrejken i landet. Det kräver ordförandena för tre av de danska regionerna.


Vårdstrejkerna i Sverige och Norge är slut, men i Danmark fortsätter strejken, som nu är inne på sin åttonde vecka.

Nu måste den danska regeringen gripa in, menar ordförandena för tre av landets regioner.

– Vi talar faktiskt om patienter, som har tvingats leva med en nödberedskap i åtta veckor. Åtta veckor, där man har försökt, men inte har lyckats med att hitta en lösning. Jag tror inte att vi kan påstå att nödberedskapen fungerar på ett sådant sätt att konflikten inte kommer att kosta människoliv, säger Carl Host, ordförande för Region Syddanmark, till Danmarks Radio Syd.

Också ordförandena för regionerna Nordjylland och Sjælland tycker att det är dags för politikerna att ingripa, skriver danska Dagens Medicin.

Parterna i konflikten träffades senast i måndags, men lyckades inte nå en överenskommelse.
Regionerna höjde då sitt tidigare bud om lönehöjningar på 12,8 procent under tre år till 13 procent och förklarade sig villiga att använda 150-175 miljoner danska kronor från vikariepotten till lön åt fast anställda medarbetare.

Den fackliga centralorganisationen Sundhedskartellet stod dock fast vid kravet på löneökningar på 15 procent.

Sjuksköterskefacket Dansk sygeplejeråd beräknas ha förbrukat runt 686 miljoner av de 700 miljoner som fanns i strejkkassan vid strejkens begynnelse. Men strejken tar inte slut för att strjekkassan gör det, utan Dansk sygeplejeråd är beredda att använda andra tillgångar, förklarar förbundets kommunikationskonsult för tidningen Information.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev