fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krav på samordnad hälsodata för att hantera pandemier

Publicerad: 23 juli 2020, 07:45

Sahlgrenska universitetssjukhusets Ann-Marie Wennberg är en av debattörerna som hade velat se en anonymiserad nationell covid-19-databas.

Foto: Jan Lycke

Bättre tillgång till vårddata skulle ha hjälpt forskare och läkare under den pågående pandemin, tycker 12 tunga namn i Vårdsverige.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Nationellt samordnad hälso- och vårddata skulle ge Sverige bättre möjligheter att hantera pandemier och andra hälsohot. Det skriver bland andra Karolinska institutet rektor Ole Petter Ottersen, Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och Sahlgrenska universitetssjukhuset sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg sjukhusdirektör, i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

De anser att coronakrisen aktualiserar betydelsen av att samordna data, och att datan hade haft en avgörande roll om den samordnats innan krisen då den hade kunnat bidra till identifiering av samband och utveckling av behandlingar.

"En anonymiserad nationell covid-19-databas hade varit ett fantastiskt hjälpmedel och fullt möjlig ur integritetssynpunkt", skriver debattörerna.

I debattartikeln lämnas fyra förslag till regeringen: Utveckla och genomför en nationell handlingsplan för hälso- och vårddata, prioritera översyn av lagar, gör en guide för tolkning av befintliga lagar och delta aktivt i EU:s arbete för samordning av hälso- och vårddata.

Enligt en ny Sifo-undersökning, beställd av Stiftelsen Forska Sverige, kan 93 procent av befolkningen tänka sig att dela sina hälsodata enligt debattartikeln. Sverige saknar förutom samordning även struktur och ledarskap enligt debattörerna.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev