Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krav på stopp för omstridd forskning

Publicerad: 4 maj 2015, 13:06

Kina kommer att gå vidare med den kontroversiella forskningen och fortsätta manipulera mänskliga embryon genetiskt. Det tror Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik.
- De har helt andra moraliska och etiska normer än vi, hävdar han.

Ämnen i artikeln:

CRISPR

Allt fler forskare kräver nu ett moratorium — tillfälligt stopp — av forskning som syftar till att förändra den mänskliga arvsmassan på konstgjord väg. Nyligen meddelade National Institute of Health i USA att det inte tänker stötta liknande forskning. Enligt dess chef, Francis Collins, har forskningen i så fall passerat en gräns för vad som är etiskt godtagbart.

- Det är tveklöst så att den här tekniken kan användas för att hindra eller bota svåra sjukdomar. Men den kan också användas för att förbättra människor och det innebär ett allvarligt problem, eftersom vi riskerar att få in rasförädling via bakdörren, säger Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet, till TT.

Det var för två veckor sedan som forskare vid Sun Yat-sen universitetet i Guangzhou meddelade att de — för första gången någonsin — hade manipulerat mänskliga embryon genetiskt. Syftet var att förändra en gen som orsakar blodsjukdomen beta-thalassemi, som kräver upprepade blodtransfusioner.

Experimentet gjordes på embryon som inte skulle kunna utvecklas till vuxna individer, men reaktionen från forskarvärlden blev ändå stark. Vare sig Science eller Nature ville publicera nyheten, vilket i stället gjordes av den öppna nättidskriften Protein & Cell.

Nils-Eric Sahlin tror inte att forskningen går att stoppa.

- Jag är helt övertygad om att kineserna kommer att gå vidare med det här. De har andra normer än vi. Exempelvis använder de redan i dag stamcellsterapier som ingen annan använder av etiska skäl.

TT: Men om man kan hjälpa sjuka så är väl det bra?

- Ja, men kunskapsosäkerheten är gigantisk. Vi har ingen aning om hur det här påverkar individerna, vare sig på kort eller på lång sikt. Men tyvärr tror jag att den här tekniken kommer att användas runtom i världen, även av nationer som inte gör det för att hjälpa. Som gör det för mindre goda ändamål. Det är jag helt övertygad om.

TT: Som vad då?

- För att göra oss större, vackrare eller så att vi springer fortare. Man kan tänka sig allt möjligt.

Fakta: Teknik från Umeå
I den aktuella studien använde sig forskare av en genklippningsteknik som kallas för CRISPR/Cas9, en teknik som delvis utvecklats vid Umeå universitet. Syftet var att förändra en gen som orsakar blodsjukdomen beta-thalassemi. Forskningen utfördes på embryon som inte kunde utvecklas till människor. I efterhand såg man att man också hade tillfogat embryona andra genetiska förändringar, mutationer, än vad som avsågs från början.

I Sverige finns inget generellt förbud mot liknande forskning. Varje ärende prövas separat av en etisk forskningskommitté. Däremot är det inte tillåtet, enligt lagen om genetisk integritet, att förändra arvsmassan på konstgjord väg i behandlingssyfte.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev