Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraven har inte lett till högre lön

Publicerad: 4 april 2012, 04:00

Flera landsting uppger att de inte märkt av nyutexaminerade sjuksköterskors upprop om höjd ingångslön. Och de har ingen avsikt att höja ingångslönerna.


– Vi har inte sett några tecken på krav från studenterna att de vill ha 24 000 kronor i lön. Inför sommaren är det alltid svårt att hitta personal men vi tror att det ska gå att lösa i år, säger Hans Sundmark, rekryteringsansvarig i Landstinget Dalarna.

Uppropet om högre ingångslön startade i Umeå. Dåvarande sjuksköterskestudenten Katarina Eriksson-Lindberg tyckte att något måste göras och startade Facebook-gruppen Inte mindre än 24 000.

– Alla kan inte ta strid för 24 000 kronor i ingångslön, en del kan eller vill inte flytta av olika orsaker. Vi stöttar dem ändå och hoppas de kan få upp lönen lite till, säger hon.

På central arbetsgivarnivå är åsikten om lönesituationen en annan.

– Lönestrukturen blir helt fel om oerfarna, nyutexaminerade sjuksköterskor får så hög ingångslön. Varje landsting har mer eller mindre behov av personal som de måste lösa utifrån sina förutsättningar, säger Agneta ­Jöhnk, direktör för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

I Dalarna, liksom i flera andra landsting, anses inte läget vara så illa att det är aktuellt med höjda ingångs­löner. Andra lösningar finns när antalet vikarier inte räcker till.

Västerbottens läns landsting har i dagsläget endast ett 30-tal vikarier till minst 100 tjänster, men kommer att använda specialavtal med ersättning till de anställda som flyttar sin sommarsemester. Inhyrd personal från bemanningsföretag är ett annat alternativ.

– Vi kan inte höja ingångslönerna, den kostnaden har vi inte utrymme för. Däremot kommer vissa kliniker att betala extra lön till sjuksköterskor som skjuter upp sin ledighet, säger Thomas Bodén, HR-specialist i Västerbottens läns landsting.

Relaterat material

Här tjänar hälften mindre än 24 000

Kraftigt missnöje bakom sjuksköterskors flykt

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev