Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraven skärps för att få vårdvalspengar

Publicerad: 14 mars 2013, 09:41

– Tänker man inte införa vårdval i specialiserad­ vård får man inte vara med och dela på stimulansmedlen, säger Roger Molin.

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Regeringen satsar i år 80 nya ­miljoner på landsting som inför vårdval i specialiserad vård, sam­tidigt skärps kraven. Märkligt, anser Socialdemokraterna.


Det har inte lossnat för vårdvalen i specialistsjukvården och social­minister Göran Hägglund (KD) har inte fått vara med om den ketchup­effekt han längtat efter. Få nya landsting har utredningar på gång om att införa valfrihet för patienterna och etableringsfrihet för vårdföretagen inom den specialiserade vården.

Fram till i oktober 2012 var det framför allt sjukvårdshuvudmännen i Stockholm, Uppsala och Skåne som börjat med vårdval för höft- och knäledsoperationer, ögonoperationer och liknande.

För att få mer fart på utvecklingen ska 2013 års stimulansbidrag endast kunna användas till specialistsjukvården, inte till primärvården där vårdvalet är obligatoriskt. Förra året kunde landstingen satsa pengar på både områdena och då ville alla vara med.

– Stimulanseffekten var inte tillräckligt god. Därför skärps nu villkoret för att ta del av pengarna. Tänker man inte införa vårdval i specialiserad­ vård får man inte vara med och dela på stimulansmedlen, säger den nationella vårdvalssamordnaren Roger Molin.

Senast den 30 april ska ansökan vara hos socialdepartementet. Landstingen ska välja att beakta olika aspekter som till exempel ersättningssystem, möjligheter att verka i glesbygd, samarbete med utförarna och konkurrensneutralitet.

Roger Molin tror inte att trög­heten inför ett utökat vårdval beror på ovilja eller politiskt motstånd i många landsting. Det är ju ingen hemlighet att Socialdemokraterna är motståndare till lagen om valfrihetssystem, Lov.

– Nej, några sådana diskussioner hör inte jag. Snarare visar det svårigheten att förena vårdval med den struktur för sjukhusvården landstingen har. De har inte hittat nyckeln till hur man kan behålla mottagningarna på de egna sjukhusen, säger han.

Samtidigt finns det landsting som deklarerat att de inte vill ha den etableringsfrihet för privata vårdgivare som följer med Lov, påpekar han.

Socialdemokraternas sjukvårds­politiska talesperson Lena Hallengren är kluven till stimulansbidraget. Hon tycker att det finns bra tankar i den utveckling som Roger Molin skisserar och förstår att alla landsting ville vara med och dela på 2012 års nästan 100 miljoner kronor.

– Men om det nu blir ett krav att utveckla vårdval inom specialistsjukvården kommer saken i ett helt annat läge, säger hon, som även är vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Hon tror att Socialdemokraternas motstånd mot vårdvalet får landstingen att tveka. De vill inte än en gång vara med om tvära politiska kast, som när husläkarlagen avvecklades efter fyra månader 1994.

– Trots att regeringen vet att vi är starkt kritiska har de inte ansträngt sig att föra en dialog eller hitta en medelväg, säger hon.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev