Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kraven skärps på datasäkerhet i sjukvården

Publicerad: 16 Februari 2007, 10:35

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen vill skärpa kraven på säkerhet för de datasystem som används inom sjukvården. Det ska ställas samma krav på IT-systemen som på annan medicinteknisk utrustning.


I takt med att användandet av datorer inom sjukvården gått från behandling av enklare patientuppgifter till hantering av viktig medicinsk information såsom röntgenbilder och EKG, borde också kraven på systemen öka, anser myndigheterna

– Problemet är att det har dykt upp en mängd nya medicinska informationssystem som beter sig som om de vore medicintekniska produkter. Men de uppfyller i allmänhet inte samma krav som vi ställer på medicintekniska produkter, säger Lennart Philipsson, direktör vid enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket, till Sveriges Radio.

En granskning som Läkemedelsverket och Socialstyrelsen gjort visar att IT-system inom vården i dag används för så avancerade uppgifter som övervakning, behandling och ställandet av diagnos. Och detta faktum gör att systemen bör jämställas med just medicintekniska produkter.

Ett problem med IT-systemen inom vården är att de ofta växt fram i samarbete mellan sjukhusens IT-avdelningar, inhyrda konsulter och separata kliniker. Detta innebär att det ofta är svårt att peka ut vem som är ansvarig för systemen, visar de båda myndigheternas granskning.

– I dag kan ansvaret lätt bollas runt mellan de externa IT-konsulterna eller företaget och det här blir ofta en rörig soppa. Det finns ingen tydlig person att vända sig till när grejerna inte funkar, säger Lennart Philipsson.

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket avser nu att skärpa kraven på leverantörerna av datasystem till sjukvården, så att de mer liknar kraven som ställs på andra medicintekniska produkter, uppger Sveriges Radio.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev