Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kräver fängelse för SOS-sjuksköterskan

Publicerad: 16 november 2011, 11:09

Rättegången mot SOS-sjuksköterskan avslutades på onsdagen med att åklagaren krävde fängelse i upp till ett år. Det sista ordet i rättssalen gick till 23-åringens mamma som sade att sjuksköterskan förstört hennes liv.


Den tredje och avslutande dagen av rättegången i Stockholms tingsrätt innehöll i stort sett enbart slutpläderingar. Kammaråklagare Gunnar Fjaestad yrkade på att den åtalade 52-årige mannen ska fällas för grovt vållande till annans död och dömas till fängelse i mellan åtta och tolv månader.

– Som att spela rysk roulette med en annan människas liv, sade åklagaren om hur sjuksköterskan låtit bli att skicka ambulans till 23-åringen.

Liksom i början av rättegången menade åklagaren att SOS-sjuksköterskan ställde en diagnos på egen hand och sedan låste sig vid uppfattningen att uppringaren inte var svårt fysiskt sjuk utan flämtade för att han var uppjagad och led av panikångest. Att den unge mannen försvann från luren och dunsar hördes tolkade den åtalade som ”spring” i lägenheten. Både åklagaren och målsägandebiträdet som företräder föräldrarna till den döde kallade sjuksköterskans agerande för ett medvetet risktagande.

52-åringens advokat Björn Hurtig yrkade å sin sida på att mannen ska frias helt. Han har tidigare i förhör velat sprida ansvaret för det som hände på fler personer. Sjuksköterskan samtalade med både en kollega och ringde en jourläkare som i sin tur försökte kontakta 23-åringen. Beskedet att läkaren inte fick något svar nådde aldrig tillbaka till sjuksköterskan.  Hans klient gjorde fel, hamnade fel i sin bedömning, menar advokaten, men det var inget brott.

– När man lyssnar på banden är det ingen som kan undgå att förfäras, att må dåligt. Men det är en sak att lyssna på det i efterhand med facit i hand och en annan att vara inne i samtalet, sade Björn Hurtig.

– Man måste kunna göra fel fast man sitter på SOS Alarm.

Förhandlingen avslutades med att den döde 23-åringens mamma fick ordet. Hon vände sig till den åtalade och sa:

– Jag har förlorat min son, mitt barn. Du har förstört mitt liv.

Björn Hurtig bröt då in och stoppade henne. Han tyckte inte att det var lämpligt att hon talade så till hans klient i rättssalen. Domaren höll med och mamman avslutade kort:

– Jag vill tala om att jag mår väldigt dåligt och att en människas liv är värt mycket mer.

Dom i målet kommer den 30 november.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev