Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kräver reglerad fortbildning efter utbildningstapp

Publicerad: 17 november 2015, 09:08

Bara 36 procent av vårdcentralernas läkare får den kompetensutveckling som de behöver, enligt Läkarförbundets senaste enkät till primärvården.


Mest missnöjda med sin fortbildning är specialistläkare i Värmland, Dalarna, Kronoberg och Västerbotten. Mer nöjda är de i Norrbotten, Kalmar, Jönköping och Örebro. En förklaring kan vara att vårdcentralerna där har relativt god bemanning.

Den genomsnittliga tid som avsätts för extern fortbildning har minskat från 8,7 till 7,1 dagar per år mellan 2007 och 2012, enligt Läkarförbundet.

– Under den senaste tioårsperioden har läkarnas fortbildning stadigt minskat. Allmänläkarna deltar exempelvis i bara hälften så mycket utbildning som sina engelska kollegor. Svensk sjukvård närmar sig en kritisk gräns som inte längre garanterar att patienterna träffar läkare som är tillräckligt uppdaterade på nya och bättre behandlingsmetoder, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

Förbundet kräver nu att fortbildning regleras i en särskild föreskrift och att det i regelböcker och avtal införs krav på att läkare avsätter åtminstone en halvdag i veckan på internutbildning och egen fortbildning samt minst tio dagar på extern fortbildning per år.

Att utöka antalet läkare i primärvården är en annan åtgärd, liksom att stimulera fler småskaliga och läkarledda verksamheter, anser förbundet.

Relaterat material

Många vakanser i primärvården

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News