Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kreativa kombinationer fick pris när årets bästa IT utsågs

Publicerad: 6 december 2005, 13:53

En smart digital lösning för datainhämtning och ett innovativt system för kommunal sjukvård var vinnarna i Dagens Medicins tävling om vårdens bästa IT-stöd 2005.


Totalt deltog 46 bidrag i tävlingen. Sex av dessa var med i finalen som leddes av IT-juryns ordförande Lars Gatenbeck, läkare och vd för GZ Group AB i Stockholm.

Första pris i klassen stora och övergripande IT-lösningar gick till Datacollector, ett IT-stöd där man med hjälp av digitala pennor, digitala formulär och mobiltelefoner kan föra in uppgifter rakt in i befintliga verksamhetssystem, till exempel datajournaler.

- Data Collector innebär nya möjligheter att effektivisera den administrativa tiden i sjukvården eftersom man slipper dubbelregistrering, säger Lars Gatenbeck.

Bakom Datacollector står Pen Book Sweden AB och Speech Com Systemutveckling AB, i samarbete med HP, Nokia och Scan Soft.   Första pris i kategorin små och innovativa IT-stöd tilldelades Monitore från Skellefteå kommun. Monitore gör det möjligt för läkare på sjukhus att hålla kontakt med personal och patienter på sjukhem med hjälp av ett videokonferenssystem.

Monitore kan beskrivas som ett beslutstödssystem som förstärker specialistläkarens medverkan i den kommunala hälso- och sjukvården. Det bygger på trådlös teknik, och används idag för kommunikation mellan ett demensboende i Skellefteå kommun och medicin-geriatrikkliniken vid Skellefteå lasarett.

- Monitore är ett välbyggt projekt med stor sjukvårdsnytta. Tekniken öppnar nya möjligheter för till exempel hemtjänst och avancerad hemsjukvård, säger Lars Gatenbeck.

Kommun utvecklade systemet  Projektägare är Skellefteå kommun, som utvecklat stödet i samarbete med Västerbottens läns landsting, Mobile City, Heartnet, Ditra och Explizit.

På andra plats i kategorin för små innovativa IT-stöd kom klamydia.se, som är ett IT-stöd för internetbaserad klamydiaprovtagning. Tredje pris gick till Tilda, ett interaktivt utbildningsverktyg. På fjärde plats valde juryn att placera IT-stödet Icom RC, som möjliggöra anslutning av patientnära analysinstrument till journalsystem.

I klassen stora IT-stöd hamnade Balansräknaren på andra plats, ett verktyg för verksamhetsutveckling.

Samtliga belönades med diplom och blommor. Förstaprisvinnarna fick även varsin utbildningscheck på 15000 kronor.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev