Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krediter hos Apoteket minskar

Publicerad: 4 februari 2009, 11:56

Antalet kreditspärrar hos Apoteket AB:s kunder fortsätter att minska – trots arbetslöshet och finanskris.


– Antalet spärrar har minskat ända sedan systemet med kreditspärrar infördes, säger Magnus Lind vid Apotekets ekonomienhet.

Möjligheten att handla på kredit infördes 1997. Men det dröjde inte länge förrän svenska folkets skuld till Apoteket växte på grund av uteblivna betalningar.

År 2003 införde Apoteket AB möjligheten att spärra krediten hos kunder som inte betalar. Då var antalet kreditspärrar 104 000 stycken, en siffra som sakta men säkert har sjunkit allt sedan dess.

Förra året uppgick antalet kreditspärrar till 79 244, jämfört med 85 727 året före. Den sammanlagda skulden för dessa personer uppgick förra året till 294 miljoner kronor. De enskilda skulderna varierar dock, allt från någon hundralapp till många tusen kronor.

– Jag har sett skulder på närmare 30 000 kronor, säger Magnus Lind.

En förklaring till att antalet kreditspärrar minskar är den kreditprövning av alla nya kunder som infördes år 2005.

– Dessutom har vi arbetat med att få folk att prioritera just vår skuld, vilket har gjort att allt fler betalar av sina gamla skulder, säger Magnus Lind.

Någon effekt av rådande finanskris och stigande arbetslöshet har Apoteket inte märkt av. Inte än i alla fall. I december förra året minskade antalet kreditspärrar ytterligare.

– Finanskrisen har nog inte hunnit slå igenom ännu, säger Magnus Lind.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev