Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krisläge efter strömavbrott på storsjukhus

Publicerad: 11 januari 2013, 10:27

UPPDATERAD 16:04 Landstinget är i krisläge och ambulanser har dirigerats om sedan Universitetssjukhuset i Linköping drabbats av ett strömavbrott.


­Det är fortfarande krisläge i Landstinget i Östergötland efter morgonens strömavbrott. Det var klockan 8.20 i morse som delar av Linköping, och Universitetssjukhuset i Linköping, drabbades av ett strömavbrott efter ett kabelfel.

Därefter uppstod ett fel på själva sjukhuset som ledde till att det har varit stora problem med elförsörjningen under dagen.

– Först blev det ett strömavbrott, och efter det uppstod ett jordfel som drabbade sjukhuset. Därför kan man inte släppa på reservkraften helt, säger Bodil Knuthammar, pressekreterare vid landstinget i Östergötland till Dagens Medicin.

Har sjukhuset varit helt strömlöst vid något tillfälle under dagen?

– Helt svart har det aldrig varit.

Enligt lokaltidningen Corren ska personer ha fastnat i hissarna när strömmen gick, men det är ingenting Bodil Knuthammar känner till.

En person som jobbat på sjukhuset under dagen säger till Corren att det blev "kolsvart" i lokalerna vid cirka sex tillfällen.

Landstinget har upprättat en "regional och lokal sjukvårdsledning", vilket innebär att sjukvården i landstinget befinner sig i ett krisläge som organiseras av särskilda krisstaber.

Kirurgen Lars-Gunnar Arnesson, som ingår i den regionala sjukvårdsledningen, anser att det har gått relativt bra under dagen. Inga patienter ska ha kommit till skada.

– Men IT-systemet låg nere på morgonen, så även om vi trodde att det fanns information ute så kunde man inte läsa den, säger han.

Sjukhuset har just nu full eldrift men begränsad kapacitet när det gäller operation och röntgen, och prioriterade ambulansfall har fått dirigeras om till grannsjukhusen i Norrköping och Motala.

– Som tur är har det inte varit några höga flöden. Jag vet bara om två patienter som dirigerats om, säger Lars-Gunnar Arnesson.

Ingen extrapersonal har kallats in, men ledningen har hållit kvar delar av personalen på sjukhuset.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev