Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Krisplan för NU-sjukvården efter kritik

Publicerad: 26 mars 2013, 09:21

Strömstads sjukhus är ett av de sjukhus som nu kommer att förvaltas av regionen.

Foto: Pressbild

Regionstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram en krisplan för NU-sjukvården. Regionen kommer bland annat ta över förvaltningen av tre sjukhus.


Efter en längre tids problem med dålig ekonomi och överbeläggningar inom NU-sjukvården beställde regionen en oberoende konsultrapport för att granska problemen. När konsultrapporten presenterades i förra veckan innehöll den svidande kritik mot NU-sjukvården. Rapporten beskrev en svag ledningsorganisation som har tappat både personalens och patienternas förtroende och saknar styrkan att genomföra de förändringar som krävs.

Nu väljer den politiska ledningen i regionen att agera. Planen som regionstyrelsen har tagit fram innebär att 25 miljoner kronor satsas från regionens centrala medel. Dessa pengar ska användas till att skapa en ny vårdavdelning med 20 nya vårdplatser för att komma tillrätta med överbeläggningarna. Beslutet innebär också att regionen centralt tar över förvaltningen av de tre lokalsjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad. Enligt uppgifter till Bohusläningen planerar regionen att upphandla vården på dessa tre sjukhus.

NU-sjukvårdens ledning får fortsätta att styra över sjukhusen i Uddevalla och Trollhättan. Men regionledningen blandar sig även i detta genom att regionens produktionsdirektör avdelas för att på halvtid ingå i NU-sjukvårdsledningen, rapporterar Tt-ela. Regionstyrelsen ska ha regelbundna möten med ledningen för NU-sjukvården varje månad.

Det slutgiltiga beslutet om åtgärdsplanen fattas av regionfullmäktige den 16 april.

Relaterat material

Anmäler stopp för bemanningsläkare

Kostnader för hyrläkare ökar

Klinikchef slutar i protest

Större sparkrav att vänta

Läkare lämnar NU-sjukvården

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev