Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kristdemokrater vill införa testamenten för äldrevård

Publicerad: 1 december 2008, 14:51

Kristdemokrater vill införa testamenten för äldrevård

Inför vårdtestamenten där människor får ange hur de vill vårdas när de inte längre kan kommunicera. Det föreslår en arbetsgrupp inom kristdemokraterna.


Just nu arbetar utvalda partimedlemmar med att se över kristdemokraternas medicinsk-etiska program. Arbetsgruppen vill se en modell där alla som vill får möjlighet att skriva ned hur de vill vårdas när de blir gamla.

– Vi har en tradition att skriva testamenten om pengar och materiella ägodelar. Nu vill vi uppmana människor att göra det även om icke-materiella saker. Ett vårdtestamente skulle bli en trygghet för mig själv, mina anhöriga och vårdpersonalen, säger riksdagsledamoten och gruppens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren till Dagens Medicin.

Kristdemokraterna vill att blanketter för vårdtestamenten ska finnas lätt tillgängliga på apotek och vårdcentraler. Alla ska kunna fylla i om de vill vårdas hemma eller på sjukhus och vem av de anhöriga som ska ha befogenhet att fatta avgörande beslut.

Mer specifika önskemål om till exempel belysning och musik ska också kunna anges.

Arbetsgruppens tanke är att vårdtestamentena ska bevittnas och få samma status som vanliga testamenten. Än så länge har förslaget inte förankrats i övriga delar av partiet.

Enligt Chatrine Pålsson Ahlgren ska det presenteras för partistyrelsen senast den 1 april nästa år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev