söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kristdemokraterna anmäler regeringen

Publicerad: 13 november 2014, 09:12

Göran Hägglund och Emma Henriksson.

Regeringen har inte lyssnat på en rad remissinstanser när den avskaffar lagen om valfrihet, Lov, enligt Göran Hägglund (KD) och Emma Henriksson (KD) som anmäler regeringen till Konstitutionsutskottet


Det lagförslag som regeringen har tagit fram om att avskaffa Lov får hård kritik av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och socialutskottets ordförande Emma Henriksson.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten kallar de förslaget för ett hafsverk och de pekar på att bland annat Läkarförbundet, Vårdförbundet och flera patientföreningar i remissvar varit kritiska till regeringens förslag.

Göran Hägglund var drivande i att införa Lov och han anser att regeringen genom att avskaffa lagen kraftigt minskar patienternas inflytande över sin vård. Hägglund och Henriksson pekar på att möjligheten för patienter att välja vård blir beroende av var i landet de bor om landstingen kan avskaffa vårdval.

De två Kristdemokraterna anmäler nu regeringen till Konstitutionsutskottet för att de anser att lagförslaget är bristfälligt berett. De kommer också att begära att Lagrådet ska granska förslaget.

Att avskaffa kravet på vårdvalssystem i primärvården har mycket långtgående konsekvenser för såväl patienter som personal och vårdgivare. Varje förslag med så stora konsekvenser behöver utredas och analyseras ordentligt. Regeringen har medvetet brustit i sitt ansvar att göra detta. De har valt att inte lyssna på den mycket omfattande och allvarliga remisskritiken. De har underlåtit att skicka lagförslaget till Lagrådet. , skriver de.

Förra veckan kom en rapport från Riksrevisionen som hårt kritiserar Lov. Enligt rapporten verkar lagen ha medfört att patienter med stort vårdbehov har trängts undan till förmån för patienter med mindre vårdbehov. Men enligt Göran Hägglund och Emma Henriksson, som hänvisar till en undersökning från Karolinska institutet om Stockholms vårdval, har patientbesöken som gäller kroniska diagnoser ökat mer än besök för övergående problem som förkylning och virussjukdomar i och med vårdvalet.

Relaterat material

I luven på varandra om Lov

Tunga patienter väljs bort i Vårdvalet

Sjukvårdsministern kör på med Lov-prop

”Vi behöver utveckla vårdvalet”

Riksrevisionen sågar Lov

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev