Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot anonymitet

Publicerad: 3 januari 2014, 12:00

Kvinnor som gör abort på grund av fosterskada anonymiseras, vilket gör det svårare att upptäcka orsakerna. Socialstyrelsens utredare Karin Gottvall är kritisk.


Socialstyrelsen får in rapporter om fosterskador både när det gäller barn som föds och foster som aborteras. Men i det senare fallet anonymiseras mödrarna, något som nu kritiseras av forskare.

– Det här är inget inlägg i fosterdiagnostikdebatten, eller ett ifrågasättande av kvinnans rätt till abort. Det här är bara en fråga om möjligheten att upptäcka potentiella hot eller inte, säger Karin Källén, docent i reproduktionsepidemiologi och Socialstyrelsens utredare av fosterskador, till nyhetsbyrån TT.

Enligt henne finns det risk för att en eventuell ny neurosedynskandal inte skulle kunna upptäckas. Orsaken är att man inte kan se om kvinnan exempelvis har tagit ett läkemedel som orsakat fosterskadan.

– Vi hade fått in rapporter att det hade funnits ett mönster av missbildningar, men så länge vi inte kan gå tillbaka till kvinnan för att se vad hon ätit och varit exponerad för hade vi inte kunnat spåra detta, säger Karin Källén.

Även Karin Gottvall som är utredare på Socialstyrelsen skulle vilja se ett undantag från reglerna om att kvinnan måste vara anonym när uppgifter om aborter på grund av fosterskador rapporteras in till myndigheten.

– Det är olyckligt att man behandlar alla aborter lika oavsett orsak till avbrytandet, säger hon till TT.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev