Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot Apotekets nya expeditionsstöd

Publicerad: 23 december 2008, 07:10

Läkarförbundet kritiserar nu det kontrollsystem som Apoteket utvecklar för att undvika felmedicinering av patienter.


Som Dagens Medicin rapporterat tidigare har Apoteket lagt ned ungefär 30 miljoner kronor på utveckling av ett nytt elektroniskt expeditionsstöd. Systemet ska granska alla recept vid expeditionstillfället och slå larm vid olika typer av felmedicinering.

Det nya expeditionsstödet får nu hård kritik av Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkarförbundet.

– Det är ju läkaren som är ansvarig för förskrivningen och då vill inte vi att patienten sedan går till apoteket där apotekaren säger att det här kan du absolut inte göra. Då tror vi att det är risk för att patienten inte vågar lita på läkaren, säger Eva Nilsson Bågenholm till Ekot.

Hon hade hellre sett att resurserna användes för investeringar i hälso- och sjukvårdens datasystem med syfte att skapa en läkemedelsjournal.

– Självklart är det det man ska arbeta med på sikt. Men bristerna i läkemedelsanvändningen har vi känt till i massor av år och nu har man på kort tid kunnat utveckla det här systemet och det kan sjösättas omedelbart. Det andra kommer att ta många år att utveckla, säger Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, som är medlem i det kliniska råd som övervakar utvecklingen av det nya expeditionsstödet.

Systemet, som ursprungligen utvecklats i USA av företaget Medco, ska enligt planen vara i funktion vid halvårsskiftet 2009, då också startskottet går för den nya, omreglerade apoteksmarknaden. Testkörningar är planerade under våren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev