Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritik mot att studier av cancermedel avbryts tidigt

Publicerad: 9 April 2008, 11:55

Allt fler prövningar av cancerläkemedel avslutas i förtid på grund av att läkemedelskandidaten uppvisat fördelar för patienterna. Nu menar forskare att strategin överutnyttjas av kommersiella skäl.


Kritiken framförs av författare till en studie och ledarskribenter i dagens nummer av tidskriften Annals of Oncology. De menar bland annat att det ökande antalet avbrutna studier kan ge  systematiska överdrifter av behandlingars effekt .

Forskare vid ett italiensk forskningsinstitut samt universitetet i Utrecht, Nederländerna, undersökte sammanlagt 25 randomiserade kliniska prövningar av cancerläkemedel, som alla avbrutits av etiska skäl eftersom det testade läkemedlet visade sig ge en positiv effekt. 78 procent av studierna användes sedan i ansökningar om registrering av läkemedel.

Forskarna räknade ut att sammanlagt 3 300 ogynnsamma händelser eller dödsfall, som definierats som endpoints i studierna, undvikits genom studieavbrotten. Detta förutsatte att de som inte fått aktiv behandling i studierna sedan fått det.

Trots detta ser studieförfattarna stora problem med det ökande antalet avbrutna cancerstudier.

- Resultat från avbrutna studier måste ses som preliminära och bör bekräftas av senare studier. Endast data från fullständigt genomförda studier utgör tillräcklig evidens för att behandlingar ska bli en del av klinisk praxis, sade Giovanni Apolone, en av studieförfattarna, vid ett pressmöte i går.

Ledarskribenterna i Annals of Oncology menar att läkemedelsföretag genom att avbryta studier kan förkorta tiden till marknadsintroduktion och kraftigt minska de kostnader som är förknippade med fortsatt genomförande av studierna. Det finns därför starka kommersiella incitament för att avbryta studier.

Studien online i Annals of Oncology

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev