Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot beslut om rikssjukvård

Publicerad: 23 maj 2013, 07:46

En vinnar- och förlorarmentalitet hindrar effektiva beslut om rikssjukvård, enligt myndigheten Vårdanalys.


Den relativt nya myndigheten Vårdanalys har analyserat arbetet med rikssjukvården, det vill säga den sjukvård som är så specialiserad att den bara ska bedrivas på några få kliniker i landet.

I en ny rapport riktar myndigheten rekommendationer till Socialstyrelsen och regeringen om rikssjukvården ur ett patientperspektiv.

Joakim Ramsberg, projektledare på Vårdanalys, lyfter fram att det krävs en bättre process för att identifiera vilka områden som ska utses att bedriva högspecialiserad sjukvård.

– I dag nominerar landstingen och rikssjukvårdens ledamöter vad som ska blir rikssjukvård. Det riskerar att andra intressen än patienternas blir prioriterade.

– Om man hade en mer analytisk process, till exempel att man analyserar alla ingrepp som sker på mindre än 200 patienter per år i landet eller tittar närmare på de områden där vi ligger sämre än andra länder i jämförelser, tror vi att det går att få ett bättre urval av vilka områden som bör vara rikssjukvård, säger Joakim Ramsberg.

Enligt Vårdanalys finns en vinnar- och förlorarmentalitet när beslut om rikssjukvård fattas.

– Vi kan se att det tar väldigt lång tid att komma överens i de olika leden. Ur professionens synvinkel förlorar man någonting om den egna kliniken inte får tillstånd att bedriva rikssjukvård. Det gör att det blir trögt och svårare att samarbeta när det väl är bestämt vilka kliniker som ska bedriva den högspecialiserade vården.

Läs abstract:

Centralisering med patienten i centrum

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev