måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot brist på akutläkare

Publicerad: 23 oktober 2018, 10:27

Andreas Rönnersten, läkarchef på US-akuten, Linköping. Foto: Stefan Jerrevång/Kajsa Juslin

Akutmottagningarna i Norrköping och Motala bör bemannas på samma sätt som i Linköping. Det anser Andreas Rönnersten, läkarchef för akutkliniken i Linköping, som är kritisk mot ojämlikhet i regionens vård.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset i LinköpingVrinnevisjukhusetLasarettet i MotalaRegion ÖstergötlandAkutsjukvård

– Vi har ett sätt att bemanna här, ett helt annat i Norrköping och ett tredje sätt i Motala. Det blir inte effektivt med helt olika processer i olika delar av den akuta vårdkedjan och stämmer dåligt med tanken om jämlik vård, säger Andreas Rönnersten, i en artikel i Östgöta-Correspondenten i dag.

På akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Linköping har man sedan flera år satsat på egna specialiserade akutläkare.  Det har gjort att akutmottagningen har flest egna läkare med högst snitt på kompetensnivå i Sverige, enligt artikeln. Modellen är en framgång och mottagningen har studiebesök nästan varje vecka från andra svenska och nordiska sjukhus, enligt Andreas Rönnersten.

– Själva grundidén med akutläkarsatsningen är enkel, det vill säga man behöver specialutbildad personal för att driva akutmottagning, säger han till Östgöta-Correspondenten.

Under hösten startar Region Östergötland en utredning om akutvårdens framtid. Det är inte givet att specialistutbildade läkare blir modellen för akutmottagningarna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala. Ditte Pehrsson-Lindell, biträdande regiondirektör, säger till Östgöta-Correspondenten:

– Det är möjligt att vi får ha olika målsättningar avseende andelen specialiserade akutläkare på varje akutmottagning utifrån vad som är bäst för varje sjukhus.

Hur akutmottagningarna utvecklas beror sannolikt också på hur den nära vården kommer att formas, enligt Ditte Pehrsson-Lindell.

Andreas Rönnersten kan inte se någon anledning att inte organisera akutmottagningarna i övriga Östergötland på samma framgångsrika sätt som i Linköping.

– Det handlar om medborgarnas lika rätt till jämlik vård och är naturligtvis en politisk fråga i slutänden. Det verkar rimligt att befolkningen i grannstäderna ska få vård på samma villkor som de i Linköping, vilket även borde gälla resten av Sverige, säger han till Dagens Medicin.

Relaterat material

Linköping först ut med ett akutsystem för AT-läkare

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev