Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kritik mot detaljstyrning av läkarnas ST-utbildning

Publicerad: 30 April 2008, 12:40

Det är orimligt att Social­styrelsen ska detaljstyra hur lands­tingen genom­för läkarnas ST-utbildning. Myndighetens förslag till regelverk för ST-utbild­ningen får tuff kritik från Sveriges Kommuner och ­Lands­ting.


I förslaget till nya föreskrifter och råd för ST-tjänstgöringen poängterar Socialstyrelsen be­hovet av kvalificerad handledning, bättre uppföljning samt att all ST-utbildning ska ske under en studierektor, vilket inte sker i dag.

Förslaget ställer också krav på hur de olika målen i utbildningen ska uppnås när det gäller organisation, uppgiftsfördelning och metoder. Men detta är att gå för långt, tycker Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i sitt remissvar.

Socialstyrelsen ska – som statlig myndighet – inte så i detalj reglera hur ST-utbildningen genomförs ute i landstingen, anser SKL.

Flera invändningar från SKL

Detaljregleringen står inte i proportion till vad som är ”rimligt och ändamålsenligt”, skriver SKL i sitt remissvar till Social­styrelsen. SKL vänder sig också mot att metoderna för lärande fastslås i en föreskrift. Det borde vara uppenbart att alla ST-läkare inte kan utbildas efter samma metoder, skriver SKL.

- Det måste vara upp till verksamheterna ute i sjukvården att lägga upp arbetet efter de förutsättningar som finns där. Att detaljstyra ST-utbildningen på det sätt som Social­styrelsen ­föreslår blir fel, säger Ellen Hyttsten, direktör för avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Bland annat invänder förbundet mot förslaget att det ska göras obligatoriska externa inspektioner av ST-utbildningen. Huruvida inspektioner behöver göras är något som varje vårdgivare själv bör avgöra. Kostnaderna för sådana inspektioner är dessutom något som staten får stå för ekonomiskt, anser SKL.

Sylf välkomnar förslaget
Sveriges yngre läkares förening, Sylf, är positiv till de externa inspektionerna och hoppas att föreskriften ska tolkas som ett stärkt målstyrningsinstrument.

- Men framför allt är det kravet på en studierektor som känns ange­läget. Det är viktigt att det finns en person som har ansvar för att det blir en bra rekrytering och en god ST-utbildning. Verksamhetscheferna har inte riktigt tid för detta, säger Fredrik Åberg, tidigare vice ordförande för Sylf.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev