Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot förslag att öppna marknaden för stora kedjor

Publicerad: 21 november 2007, 15:52

Apoteksutredaren Lars Reje tänker föreslå att Sverige öppnas för stora apotekskedjor. Detta kritiseras av Farmacevtförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting.


I apoteksdebatten används Norge ofta som ett avskräckande exempel. Där domineras marknaden totalt av ett fåtal större företag som både bedriver grossist- och apoteksverksamhet, det som brukar kallas vertikal integration. Detta har enligt bedömare lett till svag konkurrens och onödigt höga läkemedelspriser. För att för­hind­ra en liknande utveckling i Sverige har många trott att Lars Reje skulle lägga förslag som stoppar företag från att verka både som grossister och apotekare. Men så blir det inte.

– Enligt mina juristers bedömning skulle restriktioner mot att grossister får driva apotek inte passera en juridisk bedömning i EU. Därmed kommer det att bli tillåtet, säger Lars Reje.

Genom att vertikal integration nu får grönt ljus blir Sverige högintressant för de stora företag i Europa som både driver grossist- och apoteksverksamhet. Inom Farmacevtförbundet, som kämpat hårt för att vertikal integration ska vara förbjudet, är man missnöjd.

– Vi gillar det inte. Problemet är att vi kommer att få färre aktörer och sämre konkurrens. Framför allt blir det svårare för enskilda apotek, som vi särskilt ömmar för, säger Farmacevtförbundets förbundsdirektör Lennart Axelsson.

Befarar ökade kostnader
Inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är man också kritisk och befarar ökade läke­medels­kostnader, främst på generiska läkemedel. I dag innebär Apotekets utbyte till billigast likvärdiga preparat att generiska läkemedel snabbt faller kraftigt i pris, vilket automatiskt minskar landstingens kostnader. SKL befarar att de pengar som sparas i samband med patentutgångar i framtiden kommer att stanna i de stora bolagen i stället för att komma landstingen, och i förlängningen skattebetalarna, till del.

– Vi från landstingssektorn är oroade över Rejes förslag. Det blir inte blir rätt prispress på läkemedlen, säger Henrik Hammar (m), regionråd i Skåne och ordförande i sjukvårdsberedningen inom SKL.

Han anser att det är de som betalar för läkemedlen, alltså landstingen, som ska förhandla med tillverkarna, läke­medels­före­tagen, om priserna.

– Vi vill att skattekollektivet ska vara tillförsäkrade lägsta möjliga pris. Då måste prismatchen stå mellan den som producerar och den som betalar, så fungera det på alla marknader, säger Henrik Hammar.

Apotekets ledning positiv
Om Sveriges Kommuner och Landsting är kritiskt ställer sig Apotekets ledning positiv till de förslag som Lars Reje nu ser ut att ha fastnat för.

– Det är positivt. Det skulle vara den mest naturliga utvecklingen, och det stämmer med hur utvecklingen ser ut i övriga Europa, säger Per Båtelson, styrelseordförande i Apoteket AB.

Henrik Hammar understryker att han fortfarande stödjer avregleringen av apoteksmarknaden. Men han anser att frågan kunde ha skötts bättre av regeringen och att det kan behövas ytter­ligare utredning av hur priserna ska bestämmas på en avreglerad läkemedelsmarknad.

– Uppdraget till Reje kom ju till rätt fort. Jag vill inte anklaga någon, fast uppdraget var kanske inte tillräckligt bra formulerat. Men jag tycker inte att man ska ha mer prestige än att man får ta en runda till och fördjupa frågan om hur skattekollektivet ska tillförsäkras lägsta pris, säger Henrik Hammar.

Vad tycker du om stora apotekskedjor?

Rösta på veckans fråga! Den finns längre ner i spalten till vänster.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News