Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot hantering av bisysslor

Publicerad: 24 juni 2013, 12:00

Västra Götalandsregionen måste bli bättre på att hantera anställdas bisysslor. Det anser revisorerna efter en granskning.


Västra Götalandsregionens regler för hur anställdas bisysslor ska hanteras är för otydliga. Det slår regionens revisorer fast i en ny rapport.

I sitt följebrev till rapporten tar revisorerna bland annat upp att riktlinjerna för vad som räknas som en bisyssla och därmed ska anmälas är otydliga. Exempelvis har flera chefer felaktigt bilden att aktiviteter som inte ger ekonomisk ersättning inte ska betraktas som en bisyssla.

Revisorerna konstaterar också att bara ett fåtal förvaltningar inom regionen följer reglerna om att alla beslut som rör anställdas bisysslor ska dokumenteras och diarieföras.

Granskningen visade att 8 452 av Västra Götalandsregionens anställda hade totalt nästan 10 700 engagemang  i bolag och föreningar som finns registrerade i bolagsverkets register. I 717 fall handlade det om bolag som fakturerat regionen.

Inget fall där någon anställd i regionen gynnat ett bolag där de själva har intressen har upptäcks, men revisorerna påpekar i ett pressmeddelande att det är viktigt för allmänhetens förtroende att sådana misstankar inte kan uppkomma.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev