Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot hemliga avtal

Publicerad: 6 februari 2013, 13:29

Hemliga belopp när landstingen sluter avtal med läkemedelsbolag får nu skarp kritik.


Dagens Medicin skrev i december förra året om en ny överenskommelse kring det omdiskuterade cancerläkemedlet Zytiga. Företaget bakom Zytiga har lovat ge landstingen rabatt och pengar tillbaka om det inte ger effekt. Exakt vilka summor det har handlat om har läkemedelsföretaget inte velat berätta. Detta är inget unikt. Även i andra fall där läkemedelsbolag och landsting har kommit överens om avtal för de dyra medicinerna har priset mörkats, något som nu får kritik från Landstinget i Jönköpings län, berättar Sveriges Radio P4 Jönköping.

– I all upphandling i offentlig verksamhet så är det öppna anbud och öppna priser. Man ska kunna kontrollera vad det är man får för pengarna, säger Håkan Jansson (M), ordförande i landstingsstyrelsen till radion.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har i bland annat Zytigas fall sagt nej till medicinen för att den har ansetts vara för dyr sett till nyttan. I stället har läkemedelsbolag då vänt sig direkt till landstingen och tecknat egna avtal, där priset har varit hemligt.

Landstinget i Jönköpings län vill nu se en förändring.

– Vi kommer att trycka på och säga att vi inte kan ha det så här, säger Håkan Jansson.

Relaterat material

Ny överenskommelse om Zytiga

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News