Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot KBT via nätet

Publicerad: 11 december 2012, 10:34

Datainspektionen är kritisk till säkerheten och informationshanteringen hos organisationer som erbjuder kognitiv beteendeterapi via internet.


Myndigheten har efter att ha granskat Psykiatri sydväst (en del av Stockholms läns landsting), Landstinget Gävleborg samt företagen Livanda och Psykologpartners hittat en rad brister.

Landstinget Gävleborg och företaget Livanda använder sig exempelvis av en lösning där patienterna loggar in med användarnamn och lösenord, något som Datainspektionen anser ger en allt för låg säkerhetsnivå.

– Alternativet är inloggning med e-legitimation eller engångskoder, säger Ingela Alverfors, jurist vid Datainspektionen.

Företaget Psykologpartners hamnar lite utanför myndighetens granskning då de juridiskt sätt inte hanterar personuppgifter utan agerar som personuppgiftsbiträde, det vill säga de säljer sina tjänster till olika vårdgivare.

Psykiatri sydväst har å ena sidan en säker inloggning via Mina vårdkontakter men å andra sidan dålig kontroll på vilka anställda som sedan får tillgång personuppgifterna.

– Kritiken mot dem är tvåhövdad. Dels har ett stort antal anställda tillgång till uppgifter om patienterna, dels så saknas ett system där det loggas vilka anställda som tagit del av uppgifterna, säger Ingela Alverfors.

Datainspektionen vill att de granskade organisationerna senast den 15 mars lämnar in en plan på hur bristerna ska åtgärdas.

Vad händer annars?

– Kan vi gå vidare med ett föreläggande, det är lite svårt att sia om. Händer det trots det ingenting kan vi försöka med ännu kraftigare åtgärder men vi har inte så vansinnigt starka muskler egentligen, säger Ingela Alverfors.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev