Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot kiropraktorer kan kosta författare miljoner

Publicerad: 10 juni 2009, 09:13

Kritik mot kiropraktorer kan kosta författare miljoner

Foto: Foto: Photos.com

En krönika med udden riktad mot kiropraktorer kan stå den brittiske journalisten och författaren Simon Singh dyrt. Hittills har den kostat honom 1,3 miljoner kronor.


Den brittiske vetenskapsjournalisten Simon Singh – i Sverige mest känd för boken Fermats gåta – har skrivit sitt livs dyraste krönika. I krönikan, som publicerades i tidningen The Guardian i fjol, kritiserar han yrkesföreningen för brittiska kiropraktorer, BCA.

I krönikan kritiserar Simon Singh att BCA har hävdat att behandlingsmetoderna tryck och massage kan hjälpa barn med kolik, sömnproblem, öroninfektioner och astma. Det finna inga vetenskapliga bevis för att så är fallet, och Simon Singh skrev att BCA trots detta faktum ”glatt främjar bluffbehandlingar”, uppger nyhetsbyrån TT.

BCA, å sin sida, ansåg att formuleringen var ”oerhört kränkande”.

Fallet slutade i domstol och har hittills kostat författaren 100 000 pund, motsvarande 1,3 miljoner kronor, i rättegångskostnader, eftersom domaren – i ett preliminärt utslag – gick på BCA:s linje. Men då saken ännu inte är avgjord kan krönikan bli betydligt dyrare än så, om Simon Singh skulle bli dömd till skadestånd.

– Om jag förlorar det här målet, för att ha skrivit en artikel som jag verkligen tror på, då kommer jag allvarligt att överväga att aldrig skriva om sådana här ämnen igen, säger Simon Singh, enligt TT.

På föreningens hemsida skriver BCA att det aldrig hade blivit något rättsfall om Simon Singh bara hade tagit tillbaka krönikan och bett om ursäkt – något författaren vägrade att göra.

Nu står striden om vad han egentligen skrev. Ytterst handlar det om en tolkning av det engelska ordet ”bogus” (bluff), ett ord som Singh själv säger att han använde som synonym till ordet ”not genuine”, det vill säga oriktig, men som BCA hävdar har använts i betydelsen ”sham”, det vill säga hyckleri – alltså något som är medvetet vilseledande. Preliminärt gick alltså domaren på BCA:s linje.

Simon Singh har dock överklagat och väljer rättegång framför förlikning. Han känner sig manad, säger han. Inte minst med tanke på det stora stöd han fått. Ett upprop från den brittiska stiftelsen ”Sense About Science” har hittills samlat in 7 000 namnunderskrifter, bland dem utvecklingsbiologen Richard Dawkins, skådespelaren Stephen Fry och poeten Carol Ann Duffy.

Den brittiska lagstiftningen skiljer sig från den svenska. Det räcker med att något kan läsas i Storbritannien för att den brittiska förtalslagstiftningen ska slå till, enligt Simon Singh och hänvisar till en bank som nyligen utnyttjade detta mot en dansk tidning, skriver TT.

Läs Simon Singhs krönika:

”Beware the spinal trap” (engelsk text)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev